Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ψωμί

Συστατικά:
"Η συνταγή αυτή φτιάχνει 2 μεγάλες πλεξούδες ή στρογγυλά καρβέλια ή 6 μικρά.

4 πακέτα ξερή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
450 γραμ. βούτυρο, λιωμένο
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτήρι ζεστό γάλα
12 αβγά, χτυπημένα καλά
2-2 ½ κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
2-3 κρόκους αβγών για το άλειμμα
σουσάμι, ψιλοκομμένες φέτες αμυγδάλου ή άλλα διακοσμητικά"



Οδηγίες:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αβγά και τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διεξοδικά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει μια μέτρια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε πρώτα με διάφανη μεμβράνη και με μια χοντρή πετσέτα. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το πιέζουμε με τις γροθιές μας και το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.

Σχηματίζουμε τη ζύμη στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετούμε πιέζοντας ένα κόκκινο αβγό σε κάθε καρβέλι. (Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα από ένα αβγά εάν τα καρβέλια είναι μεγάλα). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν δεύτερη φορά μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος και να γίνουν ελαφριά.

Αλείφουμε τα καρβέλια με τους 2-3 κρόκους αβγών διαλυμένους με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ψιλοκομμένες φέτες αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά. Το ψωμί είναι έτοιμο όταν βγάζει έναν υπόκωφο ήχο χτυπώντας το με το δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου