Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Πασχαλινά Κουλούρια


Πασχαλινά Κουλούρια


Συστατικά:
"Φτιάχνει περίπου 100 κουλουράκια

500 γραμ ανάλατο βούτυρο
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
6 αβγά
2 κάψουλες άρωμα βανίλιας (σε μορφή σκόνης)
φλιτζανιού κονιάκ
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
περίπου 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
2 κρόκους αβγών διαλυμένους σε 1 κουτ. σούπας νερό για άλειμμα
σουσάμι"



Οδηγίες:
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ελαφρά και αφράτα. Χτυπάμε τα αβγά χωριστά και τα προσθέτουμε στο μίγμα ζάχαρης και βουτύρου. Προσθέτουμε το κονιάκ και τη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά) και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια με 4 φλιτζάνια αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τόσο από το υπόλοιπο αλεύρι με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Ζυμώνουμε καλά.

Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, και το απλώνουμε σε λωρίδες μήκους περίπου 15 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστού. Τα διπλώνουμε στη μέση και τα τυλίγουμε για να φτιάξουμε μια πλεξούδα ή τα φτιάχνουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε.

Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλες αφήνοντας μεταξύ τους κενό 2 εκατοστών. Τα αλείφουμε με το μίγμα των κρόκων αβγών ανακατεμένων σε νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου